Joan Ordi Fernández

Morir sense Déu: l’ateisme

No són poques les persones que per opció de vida es neguen a posar la pròpia mort en relació amb una esperança transcendent i rebutgen de dipositar en mans de la divinitat la valoració ètica de la seva existència. Per això té sentit que ens preguntem de quina manera i amb quina argumentació les persones atees afronten la pròpia mort.

La idea de democràcia en John Locke

El món tan convuls de la política en el si de les nostres democràcies ens obliga a reflexionar un altre cop sobre els fonaments i el funcionament del poder polític. Sembla interessant, al respecte, repassar la primera fonamentació filosòfica de l’actual Estat democràtic… Adrecem la nostra mirada, doncs, a la concepció filosòfica de la política de John Locke (1632-1704).

Hipàtia d’Alexandria o el tot és U

La figura d’Hipàtia ha esdevingut popular gràcies a la coneguda pel·lícula Ágora, d’Alejandro Amenábar (2009). Aquest article en recupera el personatge històric real en un triple sentit: primer exposa el context hel·lenístic que va caracteritzar l’antiguitat tardana; després presenta la filosofia neoplatònica de Plotí, que explica l’actitud d’Hipàtia davant la vida; i, finalment, se centra en els fets més importants de la seva biografia.

Hannah Arendt i la política com a natalitat

Hannah Arendt està reconeguda en l’actualitat com una de les pensadores més competents i originals del segle XX. Aquest treball examina a fons la seva trajectòria biogràfica i, mitjançant un resum articulat en cinc tesis, un aspecte molt particular del seu pensament: les seves idees essencials sobre la política, entesa com a «natalitat». El text es completa amb una reflexió sobre el pensament d’Arendt i una bibliografia final.