Josep M. Solà Bonet

Les paraules de Miquel Desclot

El desembre del 2020, durant la 70 edició dels premis literaris de la Nit de Santa Llúcia, es va atorgar el premi de poesia Carles Riba a Miquel Desclot, pel seu poemari Despertar-me quan no dormo. Els mots d’agraïment que el poeta va pronunciar són un diagnòstic lúcid i clarivident de la situació sociopolítica catalana dels darrers temps.

L’Any Alexandre de Riquer

El passat 13 de novembre es van commemorar els cent anys de la mort de l’artista modernista Alexandre de Riquer (Calaf, 1856 – Palma de Mallorca, 1920). A principis d’any, el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya declarava aquest 2020 Any Alexandre de Riquer i Inglada,

Cercant Lola Palau

… Cercava l’autora d’un recull de deu relats que inaugurava un nou segell d’Edicions de l’Albí (la col·lecció es diu «Altres veus, altres àmbits», en un bonic homenatge a la primera novel·la de Truman Capote), un recull insòlit que portava per títol Que Déu ens agafi confessats, i un subtítol encara més agosarat: El Deu Manaments, revisitats.

Brillant «This is Art»

Cal fer l’elogi, just i necessari, d’un dels programes més innovadors que s’han vist darrerament a TV3. M’estic referint al programa cultural intitulat This is Art, conduït per Ramon Gener (Barcelona, 1967) i estrenat, en la seva primera temporada, el dimecres 29 de novembre del 2017…

Ícar i la idea d’Europa

A la ciutat de Brussel·les, hi ha un museu impressionant conegut com a Musée des Beaux Arts… sobresurt un quadre petit intitulat Paisatge amb la caiguda d’Ícar, que és un oli meravellós del pintor flamenc… M’agradaria explicar amb detall aquesta pintura i el que crec que significa…

El món d’ahir, revista

D’entremig del remolí d’esdeveniments, informacions i mentides (digueu-ne postveritats: és el mateix) que hem viscut (i vivim) aquests darrers mesos al nostre país, és probable que se’ns hagi escapat l’aparició d’una revista magníficament editada, excel·lent, que es diu El món d’ahir (amb un subtítol curiós: Història d’autor). Ja des del seu títol, la revista homenatja explícitament l’obra magna de Stefan Zweig, les seves memòries pòstumes intitulades El món d’ahir. Memòries d’un europeu (1944).

Coneixença de Caterina Albert

L’amiga i escriptora Maria Enrich ens proposa una excursió a l’Escala (a la M. Teresa Miret, l’Antoni
Dalmau i jo) per conèixer el Clos del Pastor (el Museu-Arxiu de Caterina Albert). Hi vam anar el dissabte 26 de novembre, i ens va acollir i atendre fantàsticament el nebot de l’escriptora: el musicòleg i compositor Lluís Albert.

Qui té por de la Laia d’Espriu?

El 15 de setembre de 2016 es va estrenar a TV3 la segona adaptació cinematogràfica de la novel·la Laia (1932) de Salvador Espriu. Dirigida per Lluís Danés i filmada íntegrament a la platja del Cavaió (Arenys de Mar), constitueix una de les aproximacions més brillants que s’han fet mai a l’univers literari del poeta de Sinera.

El llibre d’orgue de Calaf

Avui, divendres, a les vuit del vespre, dins els actes del Mil·lenari, s’ha presentat a la sala de fusta del Casal «El llibre d’orgue de Calaf» (DINSIC, Publicacions Musicals i Generalitat de Catalunya). Estic content i orgullós de mi mateix perquè en sóc una mica responsable, d’aquest esdeveniment. Es ben bé allò d’aquell refrany, «roda el món i torna al Born», que s’ha fet realitat.

El mil·lenari de Calaf

El proper 30 d’abril del 2015 el municipi de Calaf celebrarà mil anys d’existència (1015-2015). Per fer aquesta afirmació ens basem en el primer document conegut on apareix el topònim Calaf: Kalafum (actualment a l’Arxiu Capitular de Vic) en què el bisbe d’Osona, Borrell, dóna al levita (vol dir cavaller i eclesiàstic alhora) Guillem de Mediona una gran extensió de terra erma perquè la repobli i la defensi, i en tingui la potestat: hi construeixi fortificacions i hi porti agricultors que ho habitin i ho cultivin.

Sikarra Sumus

Dins de «Garba», una secció que, en la seva diversitat i reprenent un títol de la Revista d’Igualada de la primera època, vol oferir articles breus i llegidors que ens apropin a qüestions d’actualitat que ens interessen. Es tracta d’una reflexió sobre la necessitat de preservar i exhibir les importantíssimes troballes arqueològiques que s’han produït darrerament als Prats de Rei.