Revista d'Igualada 58

Entre el metall i el paper

Clara Rossy i Ramírez, es va endinsar ben aviat en les arts plàstiques i ha anat perfeccionant la tècnica fins a obtenir el grau en Belles Arts. S’ha interessat en múltiples activitats tant en l’àmbit artístic –pintura, gravat, escultura– com en el disseny –interiorisme, moda, fotografia.

Virginia Woolf: l’eterna renovació

El 25 de gener d’aquest 2018 es complien cent trenta-sis anys del naixement de Virginia Woolf (Londres, 1882-1941), probablement l’escriptora més influent en la narrativa del segle XX. En fa noranta que un dels seus títols més fascinants i alhora inclassificables, “Orlando. A Biography”, aconseguia un important èxit de vendes malgrat les reticències inicials del món editorial.

“El tambor del Bruch”, setanta anys després

La llegenda del timbaler del Bruc va ser un dels temes recurrents dels guanyadors de la Guerra Civil. Col·leccions de cromos, publicacions juvenils i relats de tota mena en donen fe. El cinema d’aquells anys també s’hi va fixar… La pel·lícula “El tambor del Bruch”, produïda i dirigida per Ignacio F. Iquino l’any 1948, n’és un bon exemple.

Danys col·laterals de la informació

Als anys seixanta i setanta, quan la política estava prohibida, la crònica social, i en especial la crònica negra, ocupava una bona part de l’espai informatiu… Les pàgines s’omplien de «crims passionals» i d’altres desgràcies sensacionalistes, notícies que avui es continuen produint, però que, per sort, la majoria dels mitjans les tracten d’una manera menys groga que aleshores.

Abelard Fàbrega, mestre i editor. Director de les Escoles de l’Ateneu Igualadí

Abelard Fàbrega i Esteve (1894-1991) va ser un mestre  que va deixar una petja profunda a la ciutat d’Igualada, on va viure i va dirigir les escoles de l’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera. Tanmateix, la Guerra Civil va trastocar la seva trajectòria i, havent estat actiu també en la vida política del país, va haver de marxar cap a l’exili.

Dides forasteres i bordets. Estudi d’un llibre de l’Hospital de la Santa Creu (1801-1804)

Entre el 14 de juliol de 1801 i el desembre de 1804, un total de 343 infants orfes van sortir de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona per tal de ser «encomanats a dides forasteres» que els havien de criar. Aquest era un procediment habitual que permetia a la institució fer-se càrrec de l’ingent nombre de criatures expòsites…