Data de publicació: abril 2019

Separadors

La postada dels llibres

Gent

Josep M. Vives i Vidal, esperit emprenedor i valors personals

Josep Maria Vives i Vidal (Igualada, 1926) és empresari, activista cultural i pare de família. Forma part d’una generació d’empresaris que als anys cinquanta, quan tot just començàvem a sortir de la postguerra, van muntar a Igualada unes empreses que amb els anys van esdevenir referents a nivell espanyol i, en algun cas, a nivell europeu.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,


Garba

Un altre igualadí mort en un camp de concentració nazi

Francesc Vicent Escrivà i Morant a l’inici de la Guerra Civil era membre de les patrulles de control d’Igualada. Acabada la guerra, va passar a França i va estar ingressat a l’stalag d’Altengrabow. Va ser deportat al camp de Mauthausen el 26-4-1941 i traslladat a Gusen el 20-10-1941. Va morir en aquest darrer camp.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


Panoràmica

Un projecte fallit per a la plaça del Rei, obra d’Ismael Smith i Pelai Martínez

La plaça del Rei és l’espai que s’origina davant del que va ser el portal de Soldevila de les terceres muralles de la ciutat. També se’l coneixia com a portal de l’Àngel (se li deia de l’àngel, perquè aquesta era l’estàtua que hi havia sobre el portal i que avui es pot veure a la façana del núm. 8 de la mateixa plaça).

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


La singularitat del paisatge del barri del Rec

El barri del Rec, o de les Adoberies d’Igualada, és una peça urbana de gran valor, atesa la seva singularitat en el context territorial i industrial de Catalunya i d’Europa. Es tracta d’un espai d’antiga industrialització localitzat al sector més meridional de la ciutat d’Igualada, encaixat entre el riu Anoia i el seu antic perímetre medieval.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


Cinquanta anys de l’institut Pere Vives Vich. Crònica sentimental en quatre etapes

El dia que vaig començar quart de batxillerat a l’Institut (Instituto Nacional de Enseñanza Media Pedro Vives Vich, es deia) jo tenia tretze anys.1 Devia ser el 2 d’octubre de 1970. En aquella època, el curs escolar començava aquest dia. Com que aquell any el dia 2 queia en divendres, potser vam iniciar les classes el dilluns següent. D’això, no me’n recordo.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


El català: una llengua en perill d’extinció? (vint anys després)

El nucli del debat, l’autèntica clau de volta en la vida i la mort de les llengües, és la transmissió intergeneracional. Una llengua pot mostrar símptomes d’amenaça durant segles, però quan entra en un punt de no retorn és quan els pares deixen de transmetre la llengua amenaçada per transmetre’n una altra.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


El fil del temps

El poble de Castellolí, una creació del final del segle XVIII

El futur poble de Castellolí s’ubicarà al costat de l’antic camí que anava des d’Igualada al reial monestir de Nostra Senyora de Montserrat; un camí força transitat per pelegrins i traginers que va permetre habilitar dos hostals, el de can Parera de l’Hostal i el de can Llucià de les Parres, a pocs metres de l'església parroquial beneïda el 1743.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,