Panoràmica

“Mirades des del confinament”, el fotomosaic més gran del món en memòria de la pandèmia

El 17 de juliol es destapaven a la plaça de Cal Font  les onze grans lones que cobrien el mural de Joan Fontcuberta, Mirades des del confinament. Les xifres parlen per si soles: 39.600 fotografies, 42 metres de llargada i un procés laboriós de disseny i construcció durant catorze mesos, sota l’impuls d’Òmnium Cultural, el Festival Cruïlla i l’Ajuntament d’Igualada.

Els escàndols promocionals en l’art: Dalí, l’urinari i el plàtan

Alguns artistes i algunes empreses utilitzen l’escàndol per promocionar la seva persona i la seva obra —en el cas dels artistes— i la seva
empresa —en el cas del empresaris. Alguns casos d’estudi: els artistes Salvador Dalí, Pablo Picasso i Marcel Duchamp,
les empreses Ryanair i Desigual o l’activista Enric Duran.

El món de les presons, un gran desconegut

A Catalunya parlem ara més que mai de presons per la reclusió d’alguns líders socials i polítics independentistes, però la realitat de les presons és molt desconeguda, i en general la societat no n’ha volgut saber mai gran cosa.

L’ambigüitat tràgica del gàngster. Dels models clàssics al cinema contemporani

Arran del cinema clàssic de Hollywood, el mafiós —com el cowboy, per exemple— també va trobar el seu lloc dins de la mitologia cinematogràfica. Les tres obres fundacionals del gènere, Little Caesar (Mervyn LeRoy, 1931), El enemigo público (William A. Wellman, 1931) i Scarface (Howard
Hawks, 1932), van configurar, en ben poc temps, una iconografia perdurable.

Cultura i territori. Retorns d’un esdeveniment cultural al territori

Moltes vegades, davant d’un esdeveniment cultural, ens quedem en la part més visible, els espectacles, els concerts, els actes al carrer, les xerrades, les exposicions, etc. Però hem de tenir present que tot acte cultural té un rerefons, uns intangibles que aporten un plus de la pròpia activitat: són els retorns culturals al territori on es fa.